Käpphästtävling - Allt Om Käpphäst-tävlingar 2024

Käpphäst tävling

Här kan du läsa allt om hur du anordnar din egen käpphästtävling. Vi går igenom alla förberedelser du behöver göra. Hur du dskriver en inbjudan till din käpphästtävling, vad du behöver tänka på under tävlingsdagen. Vi har även gjort en mall med regler för käpphästtävlingen.

Ska du ordna käpphästtävlingen själv som privatperson rekommenderar vi att hålla det enkelt. En ridklubb som anordnar kan göra det lite mer avancerat och mer likt en tävling för verkliga hästar. Ställ inte för höga krav på dig själv.

Tänk på att det först och främst ska vara roligt för både dig som arrangör och de tävlande.

Regler käpphästtävling

Ryttaren

  • Valfri klädsel - Hjälm är frivilligt - Alla åldrar är tillåtna

Käpphästen

  • Käppen ska vara minst 40 cm mätt från kropp till käppens ände. - Det är tillåtet att rida med eller utan tyglar och övrig utrustning.

Tävlingen

  • Käpphästtävling i banhoppning. - Alla ekipage rider 1 omgång per klass. - Snabbast tid vinner.
  • Käpphästen ska ridas under hela ritten. - Käpphästen får inte föras fram utanför din kropp. - Alla handgrepp är tillåtna. - Hindren ska hoppas i rätt ordning enligt numreringen. - Ekipaget ska starta på given signal.

Poäng

  • Rivning ger 4 fel. - Vägran ger 4 fel. - Varje sekund över maxtid ger 1 fel. - Snabbast tid i varje klass vinner.

Övrigt

  • Alla tävlande ska vara på plats och anmälda på utsatt tid för att få delta. - Det kommer hållas en gemensam bangång på utsatt tid, det är tillåtet att gå bangång själv.

Inbjudan (Exempel mall)

Kopiera in texten i ett textdokument och redigera det så att det passar din tävling.

VÄLKOMMEN PÅ KÄPPHÄSTTÄVLING!

  • Var? KäpphästVägen 1, Käppisköping
  • När? Klockan 14.00 den 7 Maj 202 2

Vad? – Tävlingsgrenen kommer att vara hoppning och klasserna kommer delas in i höjder. Det kommer utses en vinnare i varje klass som baseras på snabbast tid och minst antal fel. Rivning och vägran ger 4 fel och tidsfel är 1 fel per sekund över maxtid.

Klasser:

10cm 20cm 30cm 40cm 50cm 60cm 70cm

Anmälan

Anmälan görs senast den 1 december 2022 på SMS till telefon 0000 – 00 00 00

Ange hästens och ryttarens namn samt vilken vilka klasser ni ska starta i.

Pris

30 kronor per klass du deltar i. Betalning sker på plats med Swish eller kontant.

Tävlingsregler och bestämmelser

  • Man rider en gång per klass, snabbast tid vinner varje klass. Tid + fel.
  • Alla tävlande måste tävla med en käpphäst. (Saknar du egen käpphäst finns det möjlighet att låna)
  • Käpphästen får inte ha en käpp kortare än 40 cm mätt från där käppen går in i kroppen till änden på käppen.
  • Den tävlande måste rida på käpphästen under hela tävlingen, det är inte tillåtet att hålla käpphästen utanför kroppen.
  • Valfri klädsel. Hjälm är frivilligt.
  • Rivning ger 4 fel, vägran ger 4 fel.
  • Snabbast tid + minst antal fel vinner.
  • Fullständiga regler kommer finnas på tävlingsdagen.

Info

Kom i tid för att hinna gå och lära dig banan innan start.

Det kommer finnas en hage för framridning.

Det kommer finnas kiosk med försäljning av enklare fika och kaffe.

Det finns begränsat med parkeringsplatser, ni kan stå här och här.

Rosett delas ut till alla startande efter tävlingen. 1:an 2:an och 3:an i varje klass får pris.

Kom ihåg! Det är bara på skoj, ha överseende med om allt inte flyter perfekt. Vi gör trots allt det här för att ha roligt!

Förberedelser

Börja planera i god tid innan du har tänkt att hålla käpphästtävlingen. Det är mycket att tänka på och förbereda.

Hinder

Se till att du har tillräckligt med hinder för att ordna en hopptävling. Glöm inte att även ha hinder till framhoppningen.

Saknar du hinder kan du hitta att köpa

här, eller bygga egna.

Bana

Testa att bygga banan och se så att den fungerar bra, numrera hindren i vilken ordning de ska hoppas. Bestäm en lämplig tidsgräns för banan.

Framhoppning

Märk ut ett område där de tävlande kan värma upp sig och sina käpphästar innan tävlingen. Ha även hinder tillgängliga här. Gärna ett rättuppstående och en oxer, men det är inte ett måste.

Priser

Bestäm vad de ska vara för priser. En sätt man kan göra på är att alla deltagare får en rosett efter tävlingen. 1an 2an och 3an i varje klass får ett pris. Det kan vara en finare rosett eller en godispåse eller vad ni vill.

Inbjudan

Skriv en inbjudan. Här är ett exempel på en inbjudan du kan kopiera och redigera för din egen käpphästtävling.

Sätt upp inbjudan vid den lokala affären och om ni har en lokal facebookgrupp där du bor.

Käpphästar att låna

Det är bra om du har några extra käpphästar som man kan låna och tävla på ifall det är någon som inte har en egen.

Här har vi samlat alla käpphästar som finns att köpa i butik.

Vem gör vad?

Gör du allt själv eller har du hjälp av någon? Det är mycket som ska göras innan och under en käpphästtävling så vi rekommenderar att du tar hjälp av någon. Bestäm vem som är domare, vem som tar tiden, vem som tår i kiosken och vem som tar emot anmälan och tar betalt på tävlingsdagen.

Är det en mindre tävling kan man göra allt själv. Gör bara en sak i taget. Alla kan köpa fika gemensamt efter tävlingen.

Kiosk och fika

Ordna ett bord till kiosken. Baka eller köp fika att sälja. Se till att ni har tillräckligt med kaffe och termosar. Bestäm vad allt ska kosta och skriv ut prislistor så att det blir tydligt vad allt kostar. Ta lite mer betalt än vad du köpt in det för så att du inte förlorar pengar på käpphästtävlingen.

Anmälan och startlistor

När du fått alla anmälningar via sms eller mail är det dags att skapa startlistor. Fyll i alla deltagare efter klass och ge varje tävlande ett startnummer. När det är dags för tävlingsdagen är det enkelt att bocka av närvaron och följa startlistan i turordning. Börja med den lägsta klassen och jobba dig uppåt.

Tävlingsdagen

Anmälan tävlingsdag

Sätt upp ett bord och skylta det med Anmälan. Här får alla tävlingsdeltagare komma och anmäla sig och betala sin startavgift. Ha en startlista tillgänglig och bocka av närvaron.

Bangång

På utsatt tid har ni en gemensam bangång innan tävlingen så att alla får en chans att lära sig banan.

Tävlingsstart

Nu är det dags för den första tävlanden. Ropa upp startnummer, ryttare och häst. Be ryttaren ta startposition. På given signal startar ryttaren och tiden. Du kan samtidigt ropa ut att nästa startande håller sig beredd.

Sen är det bara att fortsätta tills alla har tävlat i alla klasser.

Att tänka på när du anordnar en käpphästtävling

Antal deltagare

Bor du i en större ort och det finns chans att många anmäler sig är det bra om du har ett maxtak antal deltagare. Det kan bli besvärligt om det skulle råka ramla in tusentals käpphäst ekipage hemma i trädgården. Skriv till exempel i inbjudan 50 platser. De 50 första får ett bekräftelse SMS att de är välkomna efter anmälan.

Gör det inte för svårt för dig själv

Håll det enkelt, gör inte för komplicerade regler och saker att hålla koll på. Är du ensam att anordna tävlingen har du tillräckligt att hålla reda på med anmälning, kiosk, regler, tidtagning, protokoll, startlistor mm.

Parkering

Finns det gott om parkering? Är det så att du anordnar tävlingen hemma i trädgården är det bra om du skriver i inbjudan vart man kan parkera om det inte är tydligt när man kommer fram.

Toalett

Bjuder man in många människor är det bra om det finns en möjlighet att gå på toaletten. (Nöden har ingen lag)

Kiosk

Se till att du har ordnat kaffe och saft och några enklare kakor att sälja. Många vuxna som kommer vill garanterat ha kaffe. Här kan du tjäna några kronor.

Hjälp

Se till att du inte gör allt ensam. Du behöver hjälp av någon som.

Covid-19

Kolla vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar angående sammankomster innan du anordnar din käpphästtävling. Läget ändras hela tiden.

Läs mer här om läget just nu hos Folkhälsomyndigheten

Sätt att få in pengar på din Käpphästtävling

Att anordna en käpphästtävling kräver ganska mycket arbete, därför är det helt okej om du tjänar några kronor på tiden du lägger ner. Du behöver även täcka kostnader så att du inte förlorar pengar på käpphästtävlingen. Du kommer ha kostnader och du behöver då även ha intäkter.

Kostnader du kommer ha:

  • Tid = pengar - Hinder - Priser - Rosetter - Fika Här är 5 sätt du kan tjäna pengar på en käpphästtävling.

Anmälningsavgift

Det är helt okej att ta ut en anmälningsavgift för alla deltagare. Den får inte vara för hög, alla ska ha möjlighet att vara med. Är den för hög kommer heller folk inte vilja vara med. 30 kronor är helt rimligt. Om alla får en Prisrosett är det rimligt att de också kostar runt 30 kronor så går du plus minus noll på anmälningsavgiften.

Sälj kaffe och fika

Ha ett fikabord där ni säljer kaffe och fika till föräldrar och deltagare. Har ni tävlingen på förmiddagen kommer de flesta föräldrar gärna betala 10 kronor för en kopp kaffe. Baka ert eget fika eller köp kartonger med t ex chokladbollar som ni säljer några kronor dyrare än vad ni köpt dem för.

Sälj käpphästar

På en käpphästtävling har du ett perfekt tillfälle att sälja käpphästar som du sytt själv. Alla som kommer har käpphäst intresset, du bör ha stor chans att sälja några käpphästar. Ställ upp hästarna fint och märk tydligt ut vad de kostar.

Har du inte sytt några egna käpphästar kan du sälja käpphästar som du köpt från butik. Många käpphästar du kan köpa i butik kostar runt 150 kronor. Sälj dem för 200 kronor så tjänar du några kronor per käpphäst.

Sammanfattning

Nu har vi gått igenom regler för en käpphästtävling. Hur man skriver en inbjudan till käpphästtävlingen. Allt man behöver förbereda och allt du behöver göra och tänka på innan under och efter tävlingen. Följer du den här guiden ska du kunna anordna en käpphästtävling. Du kan ändra och anpassa så att du får käpphäst tävlingen precis som du vill ha den.

Vi hoppas att de här guiden har varit till stor hjälp. Lycka till med din egen käpphäst tävling!